Ke dni 13.12.2014 vstupuje v platnost vyhláška, která určuje způsob označování alergenů, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Vzhledem k tomu, bude naše ŠJ uvádět tuto informaci na jídelníčcích, jak na nástěnce, tak i na webu školy. Školní jídelna má však funkci pouze informační, není v jejích silách věnovat se individuálně jednotlivým přecitlivělostem strávníků a tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám. Je proto ve vlastním zájmu rodičů strávníků, případně samotných strávníků, bedlivě sledovat jídelní lístky a informace týkající se obsažených alergenů v pokrmech, aby nedošlo k případným zdravotním potížím. Možnosti naší školní jídelny nejsou dostačující, proto není možné věnovat se jednotlivým strávníkům s potravinovou alergií při výrobě pokrmů jednotlivě a případným žádostem o speciální stravu bohužel nelze vyhovět.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU:
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich – nejedná se o celiakii
- Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
- Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších