DŮLEŽITÉ !

Ke dni 13.12.2014 vstupuje v platnost vyhláška, která určuje způsob označování alergenů, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Vzhledem k tomu, bude naše ŠJ uvádět tuto informaci na jídelníčcích, jak na nástěnce, tak i na webu školy. Školní jídelna má však funkci pouze informační, není v jejích silách věnovat se individuálně jednotlivým přecitlivělostem strávníků a tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám. Je proto ve vlastním zájmu rodičů strávníků, případně samotných strávníků, bedlivě sledovat jídelní lístky a informace týkající se obsažených alergenů v pokrmech,  aby nedošlo k případným zdravotním potížím. Možnosti naší školní jídelny nejsou dostačující, proto není možné věnovat se jednotlivým strávníkům s potravinovou alergií při výrobě pokrmů jednotlivě a případným žádostem o speciální stravu bohužel nelze vyhovět.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU:

  1. Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich – nejedná se o celiakii
  2. Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  3. Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potraviny ohrožující život
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších